woensdag 15 juli 2020

Onderwaterbeton | Dé manier om onder water beton te storten

Onderwater werkt de bouw net iets anders dan boven water. Doordat je te maken hebt met de kracht en het oplossende karakter van water, kun je niet alle stoffen gebruiken om mee te werken. Er moet goed over nagedacht worden wat er gebruikt wordt voor materiaal. Er is een hele andere techniek voor nodig om onder water te werken, waar dus ook goed over beredeneerd moet worden. Om de veiligheid van projecten te waarborgen, moet je vooraf goed vast hebben gesteld dat jouw gekozen materiaal geschikt is voor de opdracht waar je aan werkt. Als je aan de slag gaat met beton, is het normale beton niet geschikt. In dit geval moet je onderwaterbeton gebruiken.

Wat is onderwaterbeton?


Onderwaterbeton is een vorm van beton speciaal gericht voor het water. Als er normaal beton in het water wordt gestort, kunnen het cement, zand en grind niet meer voldoende mengen met elkaar. Het water zorgt voor een hinderlijke factor, waardoor het beton niet meer kan uitharden. Het zal dus continu in een vloeistof blijven. Daarom is er speciaal onderwaterbeton ontworpen. Er wordt als het ware een damwand aangebracht op de bodem, waardoor het beton niet weg kan spoelen en alsnog kan uitharden. Vervolgens kan de vloer die gestort is belast worden en kunnen er dingen op gebouwd worden. Er is een enorme druk van het grondwater, die continu omhoog straalt. De vloer moet daarom erg dik zijn, zodat deze druk in evenwicht wordt gehouden.

Duikers


Zonder een duikbedrijf is het lastig om het onderwaterbeton te storten. Het is belangrijk dat onder het water gemonitord wordt, wat er zich afspeelt en hoe het proces gaat. Ook boven water is er continu controle als er een bouwproces is, dus ook onder het water moet dit goed gecontroleerd worden. Duikers helpen erbij om dit in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat het project onder water in goede banen geleid wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten