donderdag 14 september 2017

Staalbouw - Een sterk geraamte voor uw pand

Een sterke staalconstructie is de basis voor veel panden. Bruggen zijn tegenwoordig ook veelal uit staal vervaardigd. Er komen continu handen te kort in de staalbouw.

Of u nu een loods, schuur of hal wil plaatsen. Het geraamte is gemaakt uit de sterkste staalsoorten. De meest voorkomende constructiestalen zijn de S235, S275 en S355. Hieronder leest u meer over deze typen.

Waarom staalbouw?
De eigenschappen van staal zorgen ervoor dat het uitermate geschikt is voor de bouw van panden. De volgende kenmerken zien we in constructiestaal:
  • Een laag koolstofgehalte
  • Materiaal is relatief zacht
  • Het staal is zowel warm als koud goed te vormen
  • Het materiaal is makkelijk te lassen, zonder dat het hard of bros wordt
  • Er zit een grote rek in het materiaal


De Europese standaard voor kwaliteitseisen van het staal is de EN 10025 norm. Er vallen verschillende normeringen onder de EN 10025.

Meest voorkomende staalsoorten in de staalbouw

De begrippen S235, S275 en S355 geven een samenvatting van de materiaalsoort. De S staat voor ‘’structural’’, wat vertaalt constructiestaal of staal betekend. ‘’235’’ Ofwel de cijfers geven aan wat de MPa bij 16 mm dik is. MPa staat voor Megapascal in N/mm2.  Verder kunnen er nog andere letters of cijfers toegevoegd worden. Zo geeft een ‘’W’’ aan of het materiaal weerbestendig is, een ‘’M’’ staat voor thermo mechanisch gewalst staal en de ‘’Q’’ staat voor gehard en ontlaten staal.

De chemische samenstelling van staalsoorten is erg belangrijk in de staalbouw. Een verkeerde samenstelling zorgt ervoor dat het materiaal ongeschikt is voor bepaalde doeleinden.


De chemische samenstelling is afhankelijk voor de mechanische eigenschappen van het staal. Deze eigenschappen zeggen weer of het staal geschikt is voor de staalbouw. De meest interessante eigenschappen zijn de vloeigrens en de treksterkte. De vloeigrens is het punt waarop het staal vloeibaar wordt. De treksterkte ligt tussen meerdere waarden in, dit is het moment waarop het materiaal begint te vervormen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten