maandag 11 september 2017

Jaarcijfers maken, zo moet dat!



Voor iedere ondernemer is het verplicht om een jaarrekening op te stellen. Jaarcijfers maken is een flinke klus, maar kan meevallen als je dit het hele jaar goed hebt bijgehouden. Dit opgestelde document moet je ieder jaar aanleveren bij de Kamer van Koophandel. Op die manier kunnen zij jouw financiële gezondheid beoordelen en meenemen in hun register. Jaarcijfers maken doe je over één specifiek boekjaar. Wat er allemaal precies in de jaarrekening opgenomen moet worden, lees je hier.

De jaarrekening is een financiëel eindverslag van een bedrijf, waarin staat wat er in dat betreffende boekjaar allemaal zakelijk gezien is gebeurd. Eigenlijk is dit dus de financiële balans van het bedrijf. Alle inkomsten, uitgaven, debiteuren en crediteuren staan op deze rekening vermeld. Het is dan ook van groot belang dat de jaarcijfers aansluiten op de zakelijke administratie. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat deze beide verschillend zijn. Dit is ook gelijk het bewijs van de jaarcijfers, inclusief bonnetjes en dergelijken.

Checklist

Heb jij al helder wat er precies in de jaarrekening moet komen te staan. Voor veel startende ondernemers is het jaarcijfers maken een groot vraagteken. Hieronder staan de zaken die absoluut in de jaarrekening opgenomen moet ten zijn.
·         Balans
·         Winst- en verliesrekening
·         Toelichting
De balans is een momentopname van de financiële situatie van het bedrijf. Een balans bestaat uit de activa links en de passiva rechts. De winst- en verliesrekening geeft een overzicht van alle uitgaven en inkomsten van de onderneming over het hele afgelopen jaar. Een toelichting op beide onderdelen kan je los aanvoeren. Je zet hier ook bij wie er allemaal werkzaam zijn in het bedrijf.

De Bruijn & Partners

Heb jij zelf geen tijd voor het jaarcijfers maken? Of besteed je de jaarrekening liever uit aan een gespecialiseerd administratiekantoor? Dan kan je dit laten doen door De Bruijn & Partners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten