Het grote taboe rondom seks en soa’s zorgt ervoor dat mensen niet goed op de hoogte zijn waaraan ze nu precies kunnen opmerken dat zij kampen met een geslachtsziekte. Jongeren zijn niet goed geïnformeerd en experimenteren met seks. Niet altijd wordt hierbij gekozen om veilige seks te hebben, iets wat kan resulteren in besmetting met een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Zowel jongens als meisjes kunnen besmet worden met een geslachtsziekte. De ene soa komt relatief vaker voor bij jongens en de andere weer bij meisjes. Zo zijn jongens, die voornamelijk seks hebben met andere jongens, vaker het slachtoffer van gonorroe. Andere soa’s, zoals chlamydia, maakt bij iedereen net zoveel kans. De symptomen zijn vaak relatief onbekend en men koppelt dit niet vaak genoeg direct aan besmetting met een geslachtsziekte. Het is daarom van groot belang dat het taboe hierom verdwijnt en iedereen bekend is met de klachten, risico’s en behandeling ervan.
Gonorroe opgelopen?
Een veel voorkomende fout is dan men er vaak vanuit gaat dat een soa altijd gepaard gaat met heftige klachten en symptomen. Dit is niet waar! Er zijn genoeg mensen die besmet zijn geraakt met een soa en hier niks van merken. Om die reden is het van zeer groot belang dat je, wanneer je bijvoorbeeld veel verschillende bedpartners hebt of vaak onveilige seks hebt, af en toe een soa test af te nemen. Natuurlijk zijn er vaak genoeg wel mensen met klachten. Gonorroe gaat vaak gepaard met vreemde afscheiding, pijn of bloed bij het plassen en ook een ontsteking in de keel behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast kunnen mannen last krijgen van een zogenoemde druiper. Dit is een soort pussige afscheiding uit de penis.
Niet behandelen
Het niet behandelen van een soa kan zeer gevaarlijk zijn en leiden tot bijvoorbeeld ontstekingen in de baarmoeder, eierstokken, bijballen of prostaat. Het is daarom van groot belang om goed in de gaten te houden of bij jou de mogelijkheid zich voor heeft gedaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten