Nog steeds hangt er een groot taboe om het oplopen van een seksueel overdraagbare aandoening: de soa. Net zoals seks, is dit een onderwerp dat niet zomaar dagelijks ter sprake komt. Desondanks is het wel heel erg belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de gevolgen van een soa, en wat dit allemaal met zich meebrengt. Welke soa’s zijn er bijvoorbeeld? En welke symptomen brengen deze met zich mee? Hoe herken je chlamydia? Wat zijn veelvoorkomende misvattingen? En hoe zit het eigenlijk met de behandeling? Veel mensen hebben te weinig kennis over iets dat ook hen zou kunnen overkomen. Het is namelijk nooit afkomstig van jezelf en daarom is het des te belangrijker dat degene waarmee je geslachtsgemeenschap hebt (gehad) ten alle tijden eerlijk en betrouwbaar is. Niet het geval? Gebruik altijd een condoom!
Chlamydia herkennen
Een van de meest voorkomende soa’s is chlamydia. Dit is een geslachtsziekte waar iedereen wel een keer van heeft gehoord. Daarnaast zijn er ook veel meer onbekende soa’s, maar zeker niet ongevaarlijker. Je kunt bijvoorbeeld denken aan HIV, gonorroe of herpes. De soa in casu herken je op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan bloed en/of pijn bij het het plassen, pijn bij het geslachtsdeel/de anus of de keel of misschien vreemd bloedverlies. De symptomen kunnen bij mannen en vrouwen overeenkomen, maar kunnen ook van elkaar verschillen. Een veelvoorkomende misvatting is dat elke soa gepaard gaat met klachten en symptomen, en dat dit altijd hetgeen is dat wijst op besmetting. Echter, hoeft er niet altijd sprake te zijn van klachten en kan je ook een geslachtsziekte hebben zonder hiervan op de hoogte te zijn. Het gevaar is dan dat je toekomstige bedpartners besmet, aangezien je zelf niet op de hoogte bent van het meedragen ervan. Het is dan ook een aanrader om eens in de tijd een test te doen.
Anoniem
Juist door het taboe, vinden veel mensen het fijn om zo anoniem mogelijk te blijven. Je kunt ervoor kiezen om anoniem een soatest te doen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten