maandag 25 april 2022

Twee componenten lak: aanrader voor boten

Twee componenten lak is een lak die door twee componenten/delen met elkaar wordt verbonden. Deze twee componenten zijn bindmiddel en verf. Bindmiddel bestaat uit een speciale chemische compositie wat een chemische reactie opwekt. Deze chemische reactie wordt opgewekt door een verharder er aan toe te voegen. Als gevolg hiervan is er tijd nodig om uit te harden. De tijd die hiervoor nodig is hangt af van de temperatuur. Bij twee componenten lak is dit anders dan bij één component lak. Eén component lak is makkelijker te verwerken maar heeft wel een veel lagere bescherming dan een twee componenten lak.

 

Wanneer gebruik je twee componenten lak?

Een twee componenten lak gebruik je voornamelijk als je op een kale ondergrond begint of op een ondergrond die voorheen al voorzien is van een laag twee componenten lak. Het wordt afgeraden om een twee componenten lak te gebruiken op een ondergrond waar één component lak op zit vanwege het feit dat er een chemische reactie kan ontstaan tussen de soorten component.

Twee componenten lak wordt veelal gebruikt voor vlakken als beton. Het is van groot belang dat de ondergrond eerst ontvet wordt waarna de lak met een roller aangebracht kan worden. Twee componenten lak wordt veel gebruikt in de scheepvaart. De reden hiervoor is dat de lak uit twee delen bestaan en harder is. Dit zorgt voor minder krassen en veel bescherming. Deze kenmerken van de lak zijn handig voor het gedeelte van het schip dat zich in het water bevindt. Bovendien behoudt twee componenten lak beter zijn glans ten opzichte van andere soorten lak.

 

Voordelen twee componenten lak

Over het algemeen heeft twee componenten lak meer voordelen dan nadelen. Naast dat de lak een mooiere glans heeft dan andere soorten lak, behoudt deze glans ook langer. Verder is de lak kas- en slijtvaster en heeft het een hogere dikte per laag. Twee componenten lak is niet te gebruiken met één component lak als ondergrond maar het is wel mogelijk om de twee componenten lak als ondergrond te gebruiken en over te schilderen met alle soorten verf. Ook is de lak beter bestand tegen chemicaliën en biedt het over het algemeen een betere protectie.

Het nadeel van de lak is dat het snel droogt. Foutjes zijn dus wat moeilijker te corrigeren. Ook heeft de lak vaak twee lagen nodig wil deze compleet dekken maar als dit het enige is ten opzichte van alle voordelen valt dit dus reuze mee!

Is uw boot toe aan een nieuwe lak? Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten