maandag 29 maart 2021

Natuurontwikkeling | Van vergunningen tot uitvoering

Het maken van een nieuwe recreatiegebied is meer dan het soms lijkt. Het aanleggen van een compleet natuurgebied of juist van een speeltuin of een klein parkje vallen allemaal onder deze werkzaamheden. Natuurontwikkeling is dus een breed begrip waar bedrijven die dit uitvoeren ook vele vergunningen voor nodig zullen hebben. En niet te vergeten de kennis van de bodem om de juiste planten of constructies aan te kunnen leggen.

Kennis combineren in de praktijk

Het aanleggen van een speeltuintje kan natuurlijk niet zonder planten. Een speeltuin wat alleen maar uit steen bestaat is niet aantrekkelijk voor kinderen en het maakt de omgeving niet veel mooier. Het is dus belangrijk om planten te plaatsen, en daar is kennis voor nodig. Zo bevinden grote delen van Nederland zich op een ondergrond van veen. Dit is een bodem die kan inklinken na verloop van tijd en het plaatsen van zware objecten is niet aan te raden zonder een goede fundering. Daarbij reageren bepaalde planten ook anders op deze ondergrond. Voor natuurontwikkeling is het dus belangrijk om al deze aspecten mee te nemen in het ontwerp zodat er op lange termijn geen problemen zullen optreden. Hier moet ook rekening mee gehouden worden bij bijvoorbeeld de aanleg van een klein parkje.

Het beheren van de aangelegde natuur

Nadat de omgeving af is moet het natuurlijk onderhouden worden. Wanneer je een nieuwe tuin hebt kun je dit ook niet 3 jaar zijn gang laten gaan. Bij natuurgebieden is dat ook het geval. Planten moeten regelmatig bijgehouden worden en bomen moeten niet te groot worden om ongelukken te voorkomen. Zo zie je waarschijnlijk vaak dat de gemeente om de zoveel jaar de bomen kaal maakt. Dat is om te voorkomen dat de takken te zwaar worden en naar beneden vallen. Ook is het om dierenoverlast te voorkomen. Dus ook na de aanleg van nieuwe natuur komt er nog veel meer bij kijken dan de meeste mensen denken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten